Home
Docent
Locatie
Contact
Waarom viool?
Proefles
Voor wie?
Samenspel
De viool
Kopen of Huren?
De vioolbouwer
Vioolbouwers
Tarieven
Lesovereenkomst
Leskaart
Amateurorkesten
Overzicht

De viool nader bekeken
Net als de cello en de contrabas is de viool een ingenieus gevormde houten klankkast, waarop snaren zijn gespannen. Met het paardenhaar van de strijkstok worden die snaren in trilling gebracht, waarna de klankkast het geluid versterkt en zo goed hoorbaar maakt. Dus: bij een viool hoort ook nog een strijkstok. Gelukkig is ook een goede strijkstok voor de amateur geen kostbaar attribuut.

Voor viool en strijkstok geldt, dat ze beide goed bij de speler moeten passen. De fysieke kenmerken van de violist (lichaamsbouw, in het bijzonder armlengte en afmetingen van de handen) moeten de doorslag geven bij het kiezen van een geschikte viool. Gelukkig zijn er voor kinderen ook kleine violen in diverse maten (met ¼, ½, ¾ en ⅞ aangeduid), zodat er altijd een geschikt instrument te vinden is. Zo kan de viool als het ware met de jonge speler meegroeien, tot hij of zij aan een hele ( = gewone maat) viool toe is. Er zijn overigens ook volwassenen voor wie een ⅞ viool de prettigste eindmaat is.

Ook de keuze van de strijkstok is iets heel persoonlijks. Hij moet bij de speler passen en in ieder geval prettig in de hand liggen. Daarbij spelen lengte, gewicht en balans een grote rol.

Wat is er verder dan nog nodig? Voor de viool zelf een schoudersteun. Die wordt onder de viool geklemd en overbrugt zo de ruimte tussen hals/schouder en kin voor een comfortabele strijkhouding. En natuurlijk moeten er snaren op de viool. De strijkstok moet af en toe met een blokje hars worden bewerkt voor een goede grip op de snaren. Het geheel (viool en strijkstok) wordt opgeborgen en vervoerd in een vioolkist, die natuurlijk ook bescherming tegen stoten biedt. En tot slot is er nog een muziekstandaard nodig om tijdens het spelen de bladmuziek op te zetten.

Meer informatie over de viool is onder andere te vinden op viool.startpagina.nl


HOME  -   CONTACT  -   LOGIN

Vioolschool Müller © 2021
website: avdtol