Home
Docent
Locatie
Contact
Waarom viool?
Proefles
Voor wie?
Samenspel
De viool
Kopen of Huren?
De vioolbouwer
Vioolbouwers
Tarieven
Lesovereenkomst
Leskaart
Amateurorkesten
Overzicht

VIOOLLES IN AMSTERDAM?

Vioolschool Müller in Amsterdam Zuid / -Buitenveldert!

• Voor volwassenen
• Voor kinderen vanaf 5 jaar
• Individuele lessen
• Gratis proefles
• Lestijden in overleg af te spreken
• Goede parkeermogelijkheid
• Goed bereikbaar met openbaar vervoer

DOCENT

Guido Müller werd al jong gegrepen door de klank van de viool. Als 14-jarige werd hij leerling van de gecombineerde vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij onder de hoede kwam van Qui van Woerdekom. In 1996 studeerde hij bij Ilya Grubert af als uitvoerend musicus met aantekening docent. Na zijn afstuderen volgde hij lessen of masterclasses bij o.a. Herman Krebbers, Jean-Jacques Kantorow, Pavel Vernikov en Zinaida Gilels.

Omdat Guido’s hart bij lesgeven ligt, heeft hij van meet af gekozen voor de combinatie van een lespraktijk als viooldocent met een aanstelling als violist in het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast heeft hij gespeeld in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nieuw Ensemble, de Amsterdamse Bach Solisten en Nieuw Sinfonietta.

Sinds 2004 is hij ook actief als dirigent. Zijn bekwaamheden heeft hij voornamelijk verworven in Engeland; George Hurst was daarbij zijn belangrijkste mentor.

LOCATIE

Adres:
Van Boshuizenstraat 657
1082AZ Amsterdam

Parkeren:

Sinds de invoering van betaald parkeren is de parkeeroverlast van de Zuidas verdwenen en kan er vrijwel voor de deur of naast het huis worden geparkeerd. Het parkeertarief is € 2,50 per uur (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 19.00 uur).


Openbaar vervoer:

De Van Boshuizenstraat is de verbindingsweg tussen de Buitenveldertselaan en de Europaboulevard.

Tramlijn 5 (rijdend tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen) heeft een halte op de hoek van de Buitenveldertselaan en de Van Boshuizenstraat. Dit is de derde halte vanaf treinstation Amsterdam Zuid.

Nummer 657 is het laatste huis van het eerste huizenblok: 3 minuten lopen.
Buslijn 62 (Amstelstation - Lelylaan) stopt in de Van Boshuizenstraat (1 minuut lopen).


CONTACT

Adres:
Van Boshuizenstraat 657
1082 AZ Amsterdam

Telefoon:

06–47810793

E-mail:

info@vioolschoolmuller.nl

KvK-nummer 56956398
WAAROM VIOOL?

Waarom viool? Het antwoord daarop kan simpel zijn: de viool is gewoon het allermooiste muziekinstrument, met de allermooiste klank. Die unieke positie deelt de viool overigens met de klarinet, de piano, de cello, de hobo, en nog een heleboel andere instrumenten. Anders gezegd: de voorkeur voor viool is gewoon een subjectieve (maar wel terechte!) keuze.

Gelukkig zijn er ook objectieve argumenten voor de keuze van de viool. Iedereen leest wel eens over Stradivariussen die op veilingen miljoenen opbrengen, maar voor de gewone amateurmusicus is de viool geen buitengewoon kostbaar instrument.
Bovendien is er voor viool ongelooflijk veel mooie muziek gecomponeerd, voor alle niveaus en voor allerlei combinaties van instrumenten. De violist heeft dus ook erg veel mogelijkheden tot samenspel, van duo’s via kamermuziek tot orkesten.


PROEFLES

Voor een eerste kennismaking is een gratis proefles mogelijk. Soms is dat de eerste kennismaking met het instrument; in andere gevallen, voor wie al eerder les heeft gehad, een manier om het niveau vast te stellen en om de aanpak van de docent te leren kennen. Voor de goede orde: muzikale voorkennis is niet vereist. Zowel absolute beginners als gevorderden, van welk niveau ook, kunnen bij Guido terecht.
VOOR KINDEREN EN VOLWASSENEN

Guido geeft les aan kinderen vanaf (ongeveer) 5 jaar en aan volwassenen. Het is wel goed te beseffen, dat de les niet ophoudt als de lestijd om is. Alleen als er ook thuis wordt gestudeerd om het geleerde in de praktijk te brengen, hebben de lessen echt rendement. Des te eerder ook gaat het spel op echt musiceren lijken. En dáár is het toch ook om begonnen?
SAMENSPEL

Het geeft grote voldoening als de omgeving van de leerling zijn of haar spel begint te waarderen. Dan komt ook het moment dat het aantrekkelijk wordt met anderen samen te gaan spelen: bijvoorbeeld met een ander die viool speelt, of met een pianist(e). Ook zijn er diverse orkesten in Amsterdam of omgeving, die nieuwe aanwas graag welkom heten.
DE VIOOL NADER BEKEKEN

Net als de cello en de contrabas is de viool een ingenieus gevormde houten klankkast, waarop snaren zijn gespannen. Met het paardenhaar van de strijkstok worden die snaren in trilling gebracht, waarna de klankkast het geluid versterkt en zo goed hoorbaar maakt. Dus: bij een viool hoort ook nog een strijkstok. Gelukkig is ook een goede strijkstok voor de amateur geen kostbaar attribuut.

Voor viool en strijkstok geldt, dat ze beide goed bij de speler moeten passen. De fysieke kenmerken van de violist (lichaamsbouw, in het bijzonder armlengte en afmetingen van de handen) moeten de doorslag geven bij het kiezen van een geschikte viool. Gelukkig zijn er voor kinderen ook kleine violen in diverse maten (met ¼, ½, ¾ en ⅞ aangeduid), zodat er altijd een geschikt instrument te vinden is. Zo kan de viool als het ware met de jonge speler meegroeien, tot hij of zij aan een hele ( = gewone maat) viool toe is. Er zijn overigens ook volwassenen voor wie een ⅞ viool de prettigste eindmaat is.

Ook de keuze van de strijkstok is iets heel persoonlijks. Hij moet bij de speler passen en in ieder geval prettig in de hand liggen. Daarbij spelen lengte, gewicht en balans een grote rol.

Wat is er verder dan nog nodig? Voor de viool zelf een schoudersteun. Die wordt onder de viool geklemd en overbrugt zo de ruimte tussen hals/schouder en kin voor een comfortabele strijkhouding. En natuurlijk moeten er snaren op de viool. De strijkstok moet af en toe met een blokje hars worden bewerkt voor een goede grip op de snaren. Het geheel (viool en strijkstok) wordt opgeborgen en vervoerd in een vioolkist, die natuurlijk ook bescherming tegen stoten biedt. En tot slot is er nog een muziekstandaard nodig om tijdens het spelen de bladmuziek op te zetten.

Meer informatie over de viool is onder andere te vinden op viool.startpagina.nl
VIOOL: KOPEN OF HUREN?

De keuze kopen / huren hangt niet alleen samen met financiële aspecten. Ook de leeftijd van de leerling speelt een rol. Als een kind binnen enkele jaren naar een steeds iets grotere viool moet doorschuiven, ligt huren voor de hand. Aan de andere kant: violen kunnen ook vaak op redelijke condities worden ingeruild bij aanschaf van een ander instrument.

Het kan zijn dat er in de familie nog ergens nog een oude, ongebruikte viool aanwezig is. Dan hoeft de keuze kopen of huren niet, of niet onmiddellijk, te worden gemaakt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de viool de juiste afmetingen heeft voor wie erop wil gaan spelen.
DE VIOOLBOUWER

De aangewezen persoon om over aanschaf of huur van een viool te adviseren is de vioolbouwer. Een enigszins misleidende naam, omdat de vioolbouwer niet alleen violen bouwt, maar ze ook repareert of restaureert. Wie vioolles wil, kan bij de vioolbouwer een passende (en dat is zowel letterlijk als figuurlijk bedoeld) viool kopen of huren. Ook voor onderhoud aan viool of strijkstok kan men bij de vioolbouwer terecht, net als voor benodigdheden als snaren en hars. En voor wie nog een viool op zolder heeft liggen: taxeren doet hij ook. Meestal is het geen echte Stradivarius, trouwens.

VIOOLBOUWERS IN AMSTERDAM EN OMGEVING

Bij alle onderstaande vioolbouwers is het raadzaam om te informeren naar de openingstijden.


Verhuur, verkoop en reparatie:


Maas & Achttienribbe vioolbouw - Hemonystraat 22, 1074 BP Amsterdam, tel. 020-7724962
www.maasvioolbouw.nl

Elswijk vioolbouw - Heemraadschapslaan 55, Amstelveen, tel. 06-12637209
www.elswijk-vioolbouw.nl

Ronald de Jongh Cremonese vioolbouw - Lauriergracht 6, 1016 RL Amsterdam, tel. 020-4208061
www.dejonghviolins.com

Résonance vioolbouw - Gerard Doustraat 149, 1073 VV Amsterdam, tel. 020-3207585
www.resonance-vioolbouw.nl

Vioolverhuur Matelski - Sarphatipark 74, Amsterdam, tel. 06-51380326

Atelier A.C. Hendriksen - Gangwerf 3A, 1676 GA Twisk, tel. 0299 - 436023 / 06 - 10686422
www.devioolbouwer.nlAlleen verkoop en reparatie (geen verhuur):

Guust François vioolbouw – Windroosplein 106, 1018 ZW Amsterdam, tel. 020-6235515
www.guustfrancois.com

Christian Jünemann vioolbouw - Koningsstraat 17, 1011 ES Amsterdam, tel. 020-6387900
www.junemann.com

Andreas Post - Willemsparkweg 15, 1071 GN Amsterdam, tel. 020-6737995
www.andreaspost.nlTARIEVEN EN VOORWAARDEN

Algemeen:
De gehanteerde tarieven en de voorwaarden waaronder de lessen worden gegeven, sluiten aan bij lijst met aandachtspunten die wordt gehanteerd door de K.N.T.V.: Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging.

Kinderen van 5 tot 18 jaar:

Lesduur en lestijden:
Deze categorie leerlingen volgt in beginsel één les per week; deze les kan naar keuze 30 of 60 minuten duren. Er wordt in overleg een vaste lestijd gekozen die past binnen de andere (school-) verplichtingen van de leerling.

Lesvoorwaarden:
De lesverplichting wordt aangegaan voor 12 maanden. In deze periode worden 38 lessen gegeven.
De lesvoorwaarden staan gedetailleerd beschreven in de lesovereenkomst, die voor aanvang van de lesperiode door een van de ouders of verzorgers voor akkoord dient te worden getekend.

Tarieven:
Lestijd 30 minuten: 12 x € 91,--
Lestijd 60 minuten: 12 x € 152,--

Wijze van betalen:
Het lesgeld dient minimaal één week voor aanvang van de nieuwe maand te worden voldaan op bankrekening NL56 ABNA 0594 6124 62 t.n.v. G. Müller te Amsterdam, onder vermelding van de naam van de leerling.


Volwassenen (vanaf 18 jaar):

Lesduur en lestijden:
Een les voor volwassenen duurt 60 minuten. De lestijd wordt telkens in overleg tussen docent en leerling vastgesteld.

Lesvoorwaarden:
Bij volwassen leerlingen wordt gebruik gemaakt van een leskaart, waarbij men kan kiezen voor eenheden van 10 resp. 5 lessen of voor losse lessen.

Tarieven:
Leskaart voor 10 lessen: € 525,--
Leskaart voor 5 lessen: € 277,50
Losse lessen: € 65,--

Wijze van betalen:
De betaling geschiedt voor de eerste les per bank (rekeningnummer NL56 ABNA 0594 6124 62 t.n.v. G. Müller te Amsterdam) of à contant op de eerste les.
AMATEURORKESTEN

De volgende amateurorkesten zoeken regelmatig nieuwe leden.

Jeugdorkesten

Amsterdam Youth Symphony Orchestra (AYSO)

NHJO Noord-Hollands Jeugd Orkest


Orkesten voor volwassenen

Amstelveens Symfonie Orkest

Amsterdams Symfonieorkest Alphons Diepenbrock

CREA Orkest

Het Orkest

Kamerorkest En Suite

Orkestvereniging d’Oude Stadt

OVIO Symfonie Orkest

Philharmonisch Orkest Mozart

Purcell Kamerorkest

Symfonieorkest De Philharmonie

Symphonie Orkest Con Brio

UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck

Valse Romantique- beginnersorkest voor volwassenen

VU-Kamerorkest

VU-Orkest

Westerkamerorkest


HOME  -   CONTACT  -   LOGIN

Vioolschool Müller © 2021
website: avdtol